lauantai 9. helmikuuta 2013

Kolme rikastumisautomaattia


Ajan henki vain on, että köyhät ja keskituloiset köyhtyvät, mutta rikkaat rikastuvat.

Tässä on kaikki olennainen sanottu - paitsi ratkaisu. Ajan henki tarkoittaa sitä, että lähes poikkeuksetta aikalaisemme pitävät oikeina ja koskemattomina sellaisia taloudellisia ajatuksia ja käytäntöjä, joiden yhteisvaikutuksena kuilu rikkaiden ja köyhien välillä kasvaa ylittämättömäksi. Syyksi ei ole järkevää lukea sellaisia ihmisen ominaisuuksia, jotka ovat ajattomia, kuten ahneus tai taipumus kilpailla. Syyksi ei myöskään ole luettava mitään omaa etuaan ajavaa ihmisryhmää, rikkaitakaan. Sen sijaan syyksi voidaan lukea sellaisia muuttuvia ajatuksia ja tekoja, jotka ovat tänään "ainoita mahdollisia", mutta huomenna vain muisto kehittymättömästä eilisestä.

Seuraavassa on kolme keskeistä nykyisin rikkauksia kasaavaa käytäntöä, joita ainakin läntisessä kulttuurissa kannatetaan samalla eettisellä yksimielisyydellä kuin joitakin uskonnollisia tapoja kannatettiin muutama sata vuotta sitten.

1) Omistuksia ja kauppoja eli rahan liikkeitä koskevat liikesalaisuudet. Näistä ei kukaan köyhä hyödy senttiäkään, mutta niiden suoja antaa suurten yritysten omistajille ja muille rikkaille, rikolliset mukaan lukien, mahdollisuuden rikastua päivänvaloa kestämättömillä liiketoimilla, verojen välttelyllä, korruptiolla, rahanpesulla tms.

2) Osakeyhtiöjärjestelmä. Yritysten vapaus omistaa toisiaan ja osakkeisiin rajattu omistajanvastuu häivyttää vähitellen osakeyhtiöiden omistamisesta henkilökohtaisen vastuun. Kaupan kohteina osakeyhtiöt muodostavat rikastumisautomaatin, jossa pienellä tappion mahdollisuudella ostetaan suuri voittamisen mahdollisuus.

3) Patentit ja tekijänoikeudet. Nämä ovat monopoleja ja muiden monopolien lailla ne keskittävät rahoja harvojen haltuun. Tänään kaikenlaisen uuden informaation hyödyntämisen tullessa yhä tärkeämmäksi taloudelliseksi tekijäksi patenttien ja tekijänoikeuksien merkitys kasvaa kasvamistaan. Samalla nämä monopolioikeudet keskittyvät yhä suurempien yritysten omistukseen, niiden suurimpia omistajia rikastuttamaan.

Vielä on korostettava sitä, että nämä kolme rikkaiden ja köyhien välisen kuilun syventämisautomaattia eivät perustu mihinkään "luonnonoikeuteen". Ne ovat toiminnassa vain kutakin koskevan lainsäädännön, niin kansallisten kuin kansainvälisen, kautta. Nämä lait ovat voimassa, koska rikkaiden ohella niitä kannattavat niin tavalliset duunarit, virkamiehet, taiteilijat, kotirouvat, työttömät kuin luonnonsuojelijat, ja kaikki näitä edustavat poliittiset puolueet.

Miksi kuitenkin kaikki nuo oikeastaan perustellaan kuin luonnonoikeuksina jopa monen libertaarin suunnasta?

Kun lapsesta asti näkee kaikkien noudattavan samoja selityksiä ja käytäntöjä, ne koetaan luonnollisiksi, aina olemassaoleviksi ja välttämättömiksi. Mainitsemani kolme käytäntöä kuuluvat tähän ryhmään. Siksi useimmat libertaaritkin pitävät osakeyhtiöitä yksilönvapauden ilmentyminä eikä valtiovallan sääteleminä omistuskollektiiveina. Patenttien ja tekijänoikeuksien suhteen libertaarien rivit jo vähän hajoavat, mutta rahan liikkeitä koskevasta liikesalaisuudesta ollaan yksimielisiä: totta kai valtiovallan on säädöksillään turvattava yksilön vapaus salaisuuksillaan kiertää valtiovallan asettamia veroja tms.

Mitä mieltä olet bitcoinista joka oikeastaan tekee rahavirroista melko anonyymia mitä myöskin perustellaan hyvänä asiana libertaarien suunnasta?

Bitcoinit ovat mielenkiintoinen asia, mutta nähdäkseni ne sopivat suuremmassa määrin vasta kuvaamaani talouteen, jossa rahasalaisuudet eivät nauti valtiovallan erityistä suojelua ja jossa ei ole mm. edellä esittämiäni rikastumisautomaatteja.

Mitä tulee noihin ihmisen ajattomiin ominaisuuksiin, niin toki ne ovat olemassa ihmisessä, mutta pitääkö niitä hersytellä jonkin järjestelmän puolesta?

Tätä kysymystä en ehkä ymmärrä. Mutta jos tarkoitat sitä, että onko hyvä, että suuria tuloeroja ja kapitalismin rikastumisautomaatteja perustellaan ihmisten luonnollisella kyvykkyyshajonnalla tai ahneudella tai sopeutuvimman eloonjäämisellä, niin vastaus on ei. Nämä selitykset ovat yhtä tyhjän kanssa, sillä ne käyvät oman aikansa minkä tahansa vallan ylläpitämisen perusteluksi, myös kommunismin.

Miksi kaikki nuo erilaiset tahot kannattavat itseään vastaan sotivia lakeja?

Osa vastausta on esitetty jo ensimmäisessä kohdassa. Toisen osan selittää ihmisten kyvyttömyys tai paremminkin oppimattomuus nähdä itsensä osana suurempaa menestystä tai menestymättömyyttä. Ihmiset kannattavat esittämiäni rikastumisvälineitä, koska näkevät ne mahdollisuuksina omaan rikastumiseen. Kaikki taiteilijat kannattavat tekijänoikeuksia, vaikka vain pieni murto-osa heistä todella rikastuu ja useat vain menettävät. Kaikki pelurit kannattavat osakeyhtiöitä, koska osakepörssi tarjoaa mahdollisuuden huimiin voittoihin, vaikka vain rikkaimmat pelurit todella voittavat. Jne. Ihmiset eivät lyhytnäköisyyttään välitä siitä vaarasta, mikä piilee rikkaiden ja köyhien eron kasvussa, joka hajoittaa yhteisen talouden perustaa, jolloin kaikki kärsivät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti